Friday, June 2, 2017

MEMO BLOGGER : RENUNGAN

Minat Mampu Buat Kita Bertahan & Pergi Jauh

Kalau kita ikuti sesi motivasi baik daripada Azizan Othman atau Irfan Khairi malah sesiapa saja kita dapati semuanya menekan minat untuk kita berniaga atau melakukan sesuatu. Jadi ada baiknya kita mengenal pasti minat kita sebelum kita melakukan sesuatu baik hobi, perniagaan atau apa saja.

Setelah kita kenal pasti minat kita dan kita buat sedikit kajian mengenai cara dan potensinya untuk berkembang. Hakikatnya apa saja perkara yang ada dalam dunia masa kini mampu berkembang dan pergi jauh. Kita jangan sekali-kali ikut orang kita lihat sesaorang itu berjaya di sesuatu bidang kita teruja untuk buat perkara yang sama sedangkan kita langsung tidak berminat.

Mengapa semua motivator menekan MINAT menjadi perkara yang paling penting dalam kita melakukan sesuatu. Sekiranya kita benar-benar berminat orang tunjuk kepada kita sikit saja kita dah faham. Kalau kita berminat kita lakukan perkara itu berjam-jam tetapi kita tidak pernah merasa jemu dan penat. Kalau kita berminat dalam sesuatu perkara kadang kala kita sanggup menghabiskan duit yang ada dalam usaha memenuhi minat kita. Malah kalau kita berniaga rugi sikit-sikit kita masih berusaha untuk bertahan.

Inilah kuasa MINAT, yakinlah dengan MINAT akan buat kita bertahan dan pergi jauh. Menyedari itu saya buka blog ini yang dinamakan MINAT. Jika berkesempatan saya berjumpa dengan mereka yang berminat dalam apa jua bidang akan saya ceritakan di sini sebagai sumber motivasi kepada kita dalam meneruskan perjuangan hidup.

Kita jangan ingat minat kita dalam sesuatu perkara dan bidang itu tidak memberikan makna kepada kita. Kalau benar kita berminat dalam sesuatu perkara atau bidang kita terus lakukan dan terus mencari ilmu bab yang kita minati itu tanpa henti dengan bersungguh-sungguh. In Shaa Allah suatu masa atau suatu hari nanti minat yang kita buat secara bersungguh-sungguh tanpa ada noktah akan membawa kita pergi jauh.


Ikutilah blog ini yang akan saya update dari masa ke semasa agar memberi manafaat kepada pembaca dalam membina sesuatu yang bermakna dalam hidup kita.

No comments:

Post a Comment